Otomotiv

Motor Bakımı Nasıl Yapılır ? Araçlarda Motor Bakımı

motor bakımı aracımız için çok önemlidir. İnsan için temel ihtiyaçları (yemek yeme,uyku,barınma) ne kadar önemli ise ,aracımız içinde motor bakımı o derece önemlidir. Küçük motor sorunları zamanında çözülmez ise ileride çok daha masraflı tamir problemleri ile karşılaşılır. İşte keşke dememek için aracımızdaki ufak problemleri daha büyümeden çözmeliyiz. Bu  yazıda bir araçla ilgili ne tür sorunlarla karşılaşırsınız ve nasıl çözersiniz onu öğreneceksiniz. İşte 13 adımda motor bakımı önerileri.

1-Servis kitapçığınız varsa mutlaka okuyun ve oradaki yönergeleri takip edin. Unutmayın bu klavuz aracınıza özel hazırlanmış en iyi kaynaktır.

2-Arabanızı her zaman kullanım öncesi gözle kontrol ediniz.Araçla ilgili olumsuz bir durum bu kontrolde göze çarpabilir.

3-Havası az olan lastiklerde aşınma fazla olur ve aynı zamanda yakıt tüketiminizi arttırır.Fazla şişirilmiş lastikler ise yolda tam tutuş sağlamaz ve aracınızın süspansiyonuna zarar verebilir.Lastiklerinizdeki hava seviyesini klavuzdan ya da servisinizden öğrenerek ona göre lastik havanızı ayarlamanızı öneririm. Lastiklerinizi düzenli olarak her ay kontrol ederek hem yakıt tasarrufu sağlar hemde aşınmalarını önlersiniz.

4-Araçlarda sürüş güvenliği için farlarda çok önemlidir. Farları periyodik olarak kontrol ederek yanmayan ,patlak ampülleri kolayca tespit edip değiştirebilirsiniz.Kirlenmiş farlar sürüş güvenliğini tehlikeye atacağı için temizlik kitleri ile farlarınızı temizleyip daha güzel bir görüş elde edebilirsiniz.

5-Görüş kalitesini arttıran bir diğer eleman sileceklerdir. Araçta silecek lastiklerinin her 6 ayda bir mevsime göre değiştirilmesi önerilir. Düzenli olarak ön camların temizlenmesi, sileceklerin ömrünüde arttırır ve ön camda çizik vb oluşmayacağı için görüş kalitesini de arttırır.

6-Motor Bakımı yaptırırken sesini dinleyin. Aracınızın motor sesindeki artışlar ekzoz susturucunuzla ilgili bir problemin ipucu olabilir. Ekzoz sisteminin motor seslerini absorbe eden kısmı yani susturucu eskisi gibi çalışmıyorsa motor sesi artacaktır. Aynı zamanda ekzoz gazları susturucunuz yeterince çalışmıyorsa tam olarak atılamayıp araç içine sızıntı yapabilirler.  Tüm bu olumsuzluklarla karşılaşmamak için tüm ekzoz sistemini servisinize 6 ayda bir kontrol ettirmeniz motor performansı için vazgeçilemeyecek bir zorunluluktur. Ekzoz sisteminin elemanları oksijen sensörleri ,ekzoz manifoldları, süspansiyonlar, ekzoz boruları, kelepçeler, susturucuları kapsamaktadır. Bu bileşenlerin 6 ayda bir ya da 10000 km de bir kontrol ve bakımlarının yapılması yerinde olacaktır.

7- Bir diğer bakım yapılacak elemanlar ise amortisörlerdir. Amortisörler aracımızın tümseklere ve kasislere girdiğinde yaylanmasını sağlayarak sürüş konforuna önemli ölçüde katkıda bulunurlar. Araçta her 50000 km de bir amortisörlerimizi kontrol ettirmeliyiz. Piyasada yağ ve gaz ile çalışan amortisörler mevcuttur. Amortisörlerdeki gevşek civatalarda tıkırtı sesi yapabilir.

8-Aracınızda birinci öncelikli parça frenlerdir. Frenleriniz problemli ise fren pedalına basıldığında gıcırtı sesi çıkarabilir. Araç rölantide çalışıken bir yöne çekiyorsa ya da fren pedalına basılmadığı zamanlarda ise pedal çok yumuşak ise frenleriniz yeteri kadar çalışmıyor olabilir. Frenlerle ,ilgili olarak tüm uyarı işaretlerini araç klavuzundan öğrenmeli ve fren arızalarında vakit kaybetmeden tamirini yaptırmalıyız.

9- Araç sıvıları damarlardaki kan kadar önemlidir. Aracımızın yağ seviyesi, su seviyesi önemlidir. Aracımızdaki motor yağı motorun tüm parçalarının yağlanması, aşırı ısınmasının önlenmesi ve  motorun temizlenmesi için kullanılmakta olup ,her yakıt dolduruşta aracımızın yağının uygun seviyede olup olmadığını ve değiştirme zamanını mutlaka kontrol ve takip etmeliyiz. Aynı şekilde aracımızın soğutma sistemi ve soğutma suyuda önemlidir. Soğutma suyunun seviyesinide yağ ile birlikte kontrol edip eksikse saf su ile tamamlamalıyız. Aynı şekilde araç soğutma sistemini ise her 90000 km de bir kontrol ettirerek radyatör basınçlarının uygun olup olmadığını bir servisde test ettirmeliyiz.Radyatör kaçakları araçta yeterli soğutma yapılmasını engelleyerek aracımızın motoruna zarar verir.

10- Araç aküsü de aracınızın vazgeçilmez bir parçasıdır.Akü seçerken nelere dikkat etmeliyiz derseniz ilgili yazıma BU LİNKTEN ulaşabilirsiniz. Akü ile ilgili bakımları ise kendinizde yapabilirsiniz. Akü kutup başlarını gres veya sıcak su ile temizleyebilirsiniz. Akünüz kapakları açılabilen tipte ise elektrolit seviyesinide kontrol etmenizi öneriyorum. Akü bakımı ve akü ömrünü arttırma yolları için bu yazımı okuyabilirsiniz.

11- Aracınızın kaput altında bulunan tüm hortumlarını gözden geçiriniz.Yapışkan ,ve yumuşak olan hortumlarınızın değiştirme zamanı gelmiş olabilir.Aracı çalıştırarak hortumlarda kaçak olup olmadığını kontrol ediniz.

12- Filtreler de aracınızın akciğerleri gibidir. Motor bloğunun sağlığı filtrelere bağlıdır. Motora giden bağlantı hortumlarının tıkanmaması için hava filtrelerimizi kontrol ettirmeli ve zamanı geldiğinde değişimini yapmalıyız. Aynı şekilde yakıt içerisindeki pislikleri alarak mor-toru koruyan yakıt filtremizide kontrol ettirmeliyiz. Bunların dışında sistemin iki ayrı yağını temizleyen yağ filtresi ve şanzıman yağı filtresininde kontroller sonrası değişmesi geekiyorsa bir an önce değiştirilmelidirler. Filtre değişimleri için aracınızın bakım klavuzundan ya da bir servisten destek alabilirsiniz.

13- Motor bakımı yapılırken kayışları da belli aralıklarla kontrol edilmelidir.Kayış kenarlarında çatlak, yıpranma ve yırtık olmamalıdır.Motor kayışlarının değişim süresi için yine servis ya da bakım klavuzundan destek alabilirsiniz.

Aracınızla ilgili bakım önerilerimiz şimdilik bu kadar.Bu yazımızın haricinde ilgili konuları okuyarak yardım alabilirsiniz. Bu makale sizin için faydalı olmuşsa üye olmayı ve yorum yapmayı unutmayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu