Otomotiv

Hava Yastığı(Airbag) Nedir? Nasıl Çalışır?

Hava yastığı, yeni üretilen tüm araçlarda standart ekipman olarak bulunan güvenlik donanımıdır. Daha geniş tanımıyla Airbag, çarpışma esnasında kısa bir süre içerisinde içine hava ya da itici gaz dolarak şişen, yolcu ve sürücüyü çarpma esnasında koruyan güvenlik donanımıdır.

Peki airbag yani hava yastığı nasıl çalışır ? Hava yastığının çalışma prensibi en basit anlatım şekliyle aşağıda anlatılmıştır.

Çarpışma esnasında aracın hızı birden azalarak minumum noktaya düşer. Aracın hızının azalmasına karşı sürücü hızı devam etmekte. İşte tam bu noktada hava yastığı yani airbag devreye giriyor. Aracı kullanan kişinin hareket yönünün tersine bir kuvvet uygulayarak sürücünün de hızını yavaşlatarak durduruyor. Çarpışma esnasında Airbag (Hava Yastığı) saniyenin yüzde biri gibi kısa bir zamanda şişer.

Hava yastık sistemleri genel olarak çoklu sensörler, bir kontrol ünitesi ve hava yastıklarından oluşur. Sensörler muhtemel bir kaza olduğunda etkilenebilecek bölgelere yerleştirilmişlerdir. Tekerlek hız sensörleri ve diğer bölgelerden gelen veriler kontrol ünitesini harekete geçirerek hava yastıklarının kısa bir sürede açılmasını sağlar. Bu süre yaklaşık saniyenin yüzde biri kadardır.

Bir kontrol ünitesinde önceden belirlenmiş koşullar gerçekleştiğinde, kontrol ünitesi sistemi başlatmak için sinyaller gönderir. bu sinyaller itici gazları tetikleyerek hava yastıklarının 30 milisaniyede şişmesini sağlarlar.

Hava Yastığı Araçta Nerelerde Bulunur ?

Hava yastıkları araçta görünmese de güvenlik donanımının en önemli parçalarıdır. Peki hava yastıkları nerede bulunur?

Sürücü yan hava yastığı direksiyon simidinin ortasında iç kısımda bulunur. Yolcu yan hava yastıkları ise ön panel içindedir. Otomobilin türüne göre yolcu yan hava yastıkları farlı bir yerde de bulunabilir. Perde hava yastıkları ise yan camların hemen üstünde tavan lambasının sağ ve sol kenarlarına monte edilmiştir.

Hava Yastığı Ne Zaman Değiştirilir ? Kendimiz Değiştirebilir miyiz ?

Hava yastığının uzun bir raf ömrü vardır.Belirli bir kilometre ya da süreye bağlı olarak değiştirilmez.
Fakat gösterge ışığı yanıyorsa bir servise kontrol ettirilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir. Hava yastığını kesinlikle kendiniz değiştiremezsiniz. Bu sistemler itici gazlar içerdiği için mutlaka bir uzman tarafından
yetkili bir serviste değiştirilmelidir.

Hava Yastıkları Emniyet Kemeri Takılı Olduğunda mı Açılır ?

Birçok araçta hava yastıkları emniyet kemerinden bağımsız çalışır. Fakat bazı yeni nesil otomobillerde ,emniyet kemerinin takılı olması zorunluluğu aranıyor. Hava yastığının açılması için koltuğun dik olması ayakların yere basması gibi koşullar bulunabiliyor. Bu nedenle aracınızın kullanma kılavuzundaki emniyet kemeri
bölümünü dikkatlice okumalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu