Otomotiv

Debriyaj Balatası, Debriyaj Nedir?

Debriyaj Balatası İle İlgili Bilmek İstediğiniz Herşey Yazımızda...

Araçların içerisinde birbiriyle bağlantılı bir sürü parça ve bu parçaların meydana getirdiği sistemler yer alır. Bu parçalardan biri olan debriyaj balatasıdır. Sistemler birleşerek aracın kendisini oluşturur ve araca hareket kabiliyeti katarlar. Bu parçalar ve sistemlerin ömürleri vardır ve uzun süre kullanıldıktan sonra hem performansları düşer hem de size zarar gelmesine neden olabilirler. Bu zarar bazen sadece maddiyatla sınırlı kalırken bazen de fiziksel zararlar olabilir.

Debriyaj, motorla vites kutusunu birbirine bağlayan ve pedala basınca bunlar arasındaki irtibatı kesen sistemdir. Bu sistem aracın vites atmasını ve dolayısıyla hareket etmesini sağlar. Tabi bu durum manuel vitesli araçlar için geçerli bir durumdur. Otomatik vitesli araçlarda bu işlemi şanzumanın elektronik beyni yerine getirir. Bu duruma göre eğer aracınız manuel vitesli bir araç ise siz de debriyaj balatasının bakımını yapmalısınız, aksi taktirde daha büyük arızalar yaşanabilir ya da bir gün yolda kalabilirsiniz. Debriyaj balataları her 4 yılda bir veya her 60 bin km2de bir olacak şekilde bakıma alınmalıdır. Bu şekilde sağlıklı bit debriyaja sahip olursunuz.

Debriyaj Balatası, Baskı Balata Problemi, Belirtileri ve Sorun Çözümü

Debriyaj Balatası

Debriyaj balatası, baskı balata problemi nedir, diye sorulduğunda araç kullanan herkesin bir fikri vardır. Bazıları araçlardan oldukça iyi anlarlar ve daha önemlisi araçlarının verdiği yanlış tepkileri anlayarak buna yönelik bir düzeltme çabasına girerler. Debriyaj balatası da sorun çıkardığı zaman bunu anlarsınız, ama sorun büyüdüğünde anlamakla kalmaz muhtemelen yolda kalırsınız.

Araçta baskı balata problemi varsa aracınız bazı tepkiler verecektir. Bunlar: Sürüş sırasında debriyaj kaçırması oluyordur, vites değişimi gerçekleşmiyordur, araç hareket etmiyordur, şanzıman olağan dışı sesler çıkartıyordur. Bu durumlar yaşandığında sorunun baskı balata problemi olduğunu farketmeniz ve en kısa sürede sorunu çözmesi için bir servise ulaşmanız gerekir. Baskı balata sorununda bununla sizin ilgilenmeniz mümkün değildir, bu daha geniş çaplı ve zor bir işlem gerektirir ve bu nedenle bu işi bir uzmanın yapması sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü işlem doğru şekilde yapılmazsa yaşanan sorunlar tam olarak çözülmüş olmaz ve hala risk taşıyor olursunuz. Oysa ki siz bu bakım ile riski düşürmeyi hedeflersiniz.

Debriyaj Balatası, Baskı Balata Problemi, diğer Debriyaj Arızaları

Debriyaj Balatası

Debriyaj balatası, baskı balata problemi nedir bahsettik. Baskı balata durumunda araç vites değiştirme esnasında sorun yaşar ya da hiç vites geçişi yapamaz. Bu durumdan etkilenen araç da hareket etmez. Sorunun çözümü ise aracın servisi götürülmesi ve gerekli olan işlemlerin yapılmasıdır.

Baskı balata dışında başka bazı debriyaj sorunları da vardır. Bunlardan birisi de debriyaj sertleşmesidir, nedenleri ise: Debriyaj çatalı aşınmıştır. Aşınan çatal da bilyaya zorlanarak basar. Bu da debriyajı sertleştirir. Veya Debriyaj pedalının hareket ettiği mil paslanmıştır. Debriyaj yağı kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Debriyaj teli kopmuş ya da halatı paslanmıştır. Halatı yağlamak işe yaramaz, değiştirmek gerekir. Debriyaj telinin kopmasının baskı balatayla ilgisi yoktur. Debriyaj teli, genelde pedal boşluğundaki ters açının ve sürtünmenin etkisiyle kopar. Debriyaj pedalının hareket ettiği mil paslanmıştır. Debriyaj yağı kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Bunlar dışında debriyajdaki merkezi sistemlerin arızaları nedeniyle de sorunlar olabilir. Bunlardan birisi de hidroliğin boşalması durumudur. Eğer debriyaj boşalıp daha sonraki birkaç kez bastığınızda düzeliyorsa üst merkezi sistemlerde sorun vardır ve bu nedenle hidrolik geriye çekilir. Otomobil kategorisi ile ilgili aşağıdaki konularımıza da göz atabilirsiniz.

Aracınızı Kışa Nasıl Hazırlarsınız ?

Motor Neden Yağ Yakar Çözümleri Nelerdir ?

Kullanıcılar Bunları da Sordu

Debriyaj balatasındaki sertliğin nedeni nedir ve nasıl çözülür?

Debriyaj çatalı aşınmıştır. Aşınan çatal da bilyaya zorlanarak basar. Bu da debriyajı sertleştirir. Veya Debriyaj pedalının hareket ettiği mil paslanmıştır. Debriyaj yağı kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Tabi bunun dışında baskı şemsiyelerinin aşınması ya da debriyaj telinin kopması gibi sorunlar da olabilir. Ancak onlar sizin çözebileceğiniz sorunlar değildir, bir servise gidiniz.

Debriyaj balatasının ömrü nedir ve ne zaman değiştirilmelidir?

Debriyaj balatasının ömrü aracın kullanım koşullarına göre değişiklik gösteriyor. Genellikle 4 yılda bir debriyaj balata değişimi öneriliyor. Bunun dışında mesafe olarak ise 60 bin km genelde değişimin önerildiği bir mesafedir. Yani aracınızı 4 yıldan fazla zamandır kullanıyorsanız veya 60 bin km yol yaptıysanız debriyaj için bakım zamanı geldi demektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu