Yaşam

Otomobil Far İçi Nasıl Temizlenir?

Otomobil farları polikarbonat malzemeden imal edilerek kullanıma sunulmuştur ancak zaman zaman gerek dış camı gerekse de iç camının temizliğe ihtiyacı doğmaktadır. Yeterince aydınlatmayan, farı mat ve kirli görünen araçları olanlar otomobil far içi nasıl temizlenir? Sorusunun cevabı için araştırmalar yaparlar. Aslında söz konusu olan polikarbonat çok dayanıklı bir malzemedir.

Farın dış darbeler karşısında kolayca çatlamamasını bu dayanıklılığı ile sağlar. Ayrıca polikarbonat sayesinde farın iç kısmı çizilmelere ve güneş ışınlarından kaynaklanan problemlere karşı da korunur. Zamanla aşınmış ve hasar görmüş farlar uzman kişiler tarafından temizlenmelidir. Otomobilin far temizleme işlemleri sayesinde daha parlak ve zarar görmeden kullanılabilir.

İçten Sararmış Far Nasıl Temizlenir?

Far üretiminde kullanılan polikarbonatın aşınması, araba yıkamada kullanılan deterjanlar ve zararlı güneş ışınlarından kaynaklanmaktadır. Farlar içten sararmış ve yıpranmışsa, istenilen şekilde ışık vermiyor ve gece sürüşlerinde yeterince ışığı yansıtmıyor demektir. Böyle durumlarda farın iç temizliğinin yapılması için bu konuda profesyonelce çalışan kişilerden yardım alınmalıdır.

İçerden sararmış ve artık yeterince ışık vermeyen farların temizliği için birtakım çalışmalar yapılmalıdır. İç far temizliği çalışmaları şu şekilde sıralanabilir; Öncelikle far etrafı bantlama yöntemiyle koruma altına alınmalıdır. Bu yöntem aracın kaportasının zarar görmesini önler.

  • Far temizliği için en uygun olan aşındırıcı zımparanın seçilmesi gerekir.
  • Uygun araçlarla taşlama işlemi usulüne uygun olarak yapılmalıdır.
  • Taşlama işleminin ardından pasta uygulaması yapılmalıdır.
  • Farın iç kısmı pürüzsüz hale gelinceye kadar taşlanmalıdır.
  • En son da cila uygulaması ile parlaklık kazandırılmalıdır.

Söz konusu far parlatma işlemlerinin doğru şekilde yapılması ve en uygun malzemelerin kullanılması etkili bir sonuç verecektir.

Otomobil Far İçi Nasıl Temizlenir?
Otomobil Far İçi Nasıl Temizlenir?

Araç Farları Nasıl Temizlenir?

Farın içini temizlemeye başlamadan önce, aracın boyasına ve kaportasına zarar vermemek için maskelemek gerekir. Bant ile maskeleme işlemi tamamlandıktan sonra far temizleme işlemine başlanır. Araç farları için en uygun numaradaki zımpara kağıdı ile far üzerindeki lekeler ve çizikler belirlenir ve taşlama yapılır. Taşlama esnasında farın sürekli olarak nemli olması sağlanmalıdır ve sürekli olarak ıslak çalışılmalıdır. Far yüzeyinde ve iç kısmında biriken tortular, sararmalar ve tüm lekeler bu sayede çıkartılabilir. Farın iç kısmının taşlama sırasında önce matlaştığı düşünülebilir. Zımparalama işlemine iç yüzey tamamen pürüzsüz olana kadar devam edilmelidir.

Taşlama işlemlerinin ardından macun uygulaması ve ardından da cilalama işlemleri yine itina ile yapılmalıdır. Söz konusu işlemler için kullanılan parlatma makinesi büyük kolaylık ve etkili sonuçlar ortaya koymaktadır. Parlatma makinasına sahip olmayanlar bu iş için sünger kullanırlar ancak el gücüyle yeterli parlatma mümkün değildir.

Araç Farı Neden Temizlenir?

Farlar sadece geceleri değil, gündüzleri de sürüş keyfi ve kolaylığı için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda araçların şık görünümü için farın temizliği ve parlaklığı son derece önemlidir. Ancak araç farlarının zamanla sarardığı, yıkama ile çıkmayan lekelerin oluştuğu görülür. Far sararmasının pek çok nedeni vardır, güneş ışığı, farın kendi ışık gücü, çevresel etkenler, çatlama ve çizilme gibi durumlarda far temizliğine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle de araba farları temizleme işleminin düzenli aralıklarla ve periyotlarla yapılması son derece önemlidir.

Araç Far Temizliğini Kim Yapar?

Araba farlarının düzenli olarak temizlenmediği durumlarda gece ve gündüz görüş zorluğu, yetersiz ışık ve araçlarda çirkin bir görüntü meydana gelir. Kir veya toz, farların zamanla işlevini kaybetmesine neden olur. Araba farlarının yüzeyinde akrilik denilen bir madde bulunur ve görme bozukluğunu önler. Ancak zamanla biriken bu kir tabakası bu akrilikte aşınmaya ve verim kaybına neden olur.

Araç farının zamanla korumasını kaybettiği durumlarda maalesef direkt güneş ışığı oluşmakta ve farların sararmasına neden olmaktadır. Böyle durumlar için araç farı temizliği konusunda tecrübeli ve uzman çalışanlardan hizmet alınmalıdır. Kimileri evde kendileri far temizliği yapsa da bunun etkili bir sonuç vermesi mümkün değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu