Yaşam

Amper Hesaplama Nedir?

Amper hakkında sık sık duyarız, bu bir elektrik sistemindeki en önemli unsurlardan biridir. Elektronik cihazların şarj cihazlarından bildiğimiz amper, bir elektrik akımının gücünü temsil eden bir ölçü birimidir. Birçok kullanım alanı olan amper, birkaç temel formülle kolaylıkla hesaplanabilir. Aynı zamanda teknolojik araçlar kullanılarak birim kolaylıkla hesaplanabilmektedir.

Amper Birimi

A harfi ile gösterilen amper, birim zamanda iletkenin belirli bir noktasından geçen akım miktarını temsil eder. Akım ölçü birimi olarak bilinen amperajı hesaplamak için akımın aktığı devrede “volt” ve “watt” değerlerinin bilinmesi gerekir.

Bu değerlerin bilinmesi amper hesaplama işlemini kolaylaştıracaktır. Genellikle bu değerler devre güç kaynağına yazılır. Daha sonra ampermetre gibi teknolojik araçlar ve çeşitli web siteleri sayesinde fizikçilerin tanımladığı formülleri kullanarak bu değerleri kolayca hesaplayabilirsiniz.

Nasıl Hesaplanır?

Amper hesaplama nedir? Sorusunu cevaplayacağız. İlk olarak buhar makinesinin mucidi James Watt tarafından adlandırılan watt, temel bir güç birimidir. Watt, formülde “P” harfi ile gösterilir ve sembolü “W” dir. Örneğin bir ampulün watt değeri arttıkça ampulün parlaklığı da aynı oranda artacaktır. Amper birimlerini hesaplamak için amper watt/volt formülünü kullanmanız yeterlidir.

Yani watt değeri devredeki voltajı temsil eden volt değerine bölünen güç birimini temsil ettiğinde ortaya çıkan amper I = P/V olarak hesaplanır. Amper, volt ve watt değerlerini hesaplamak için akım devresinde bunları bilmek gerekir. Bir devre genellikle kaynak bilgisi içerir. Bu bilgiler ayrıca volt ve watt değerlerini de içerebilir. Bu değerler belirlendikten sonra amper hesaplanabilir.

Bunun için web siteleri var. Bu sitelerden gerekli bilgiler girilerek Amper değeri hesaplanabilir. Elbette bu siteler basit formüller kullanır. Bu formülleri kullanarak herkes amperajı kendi başına hesaplayabilir. Volt değeri ve watt değeri belirlendikten sonra amper değeri hesaplanabilir. Formül, watt’ı volta bölmektir.

Bu nedenle watt/volt = nominal amper ile gösterilebilir. Akım sembolü I’dir. Watt sembolü w ve volt sembolü V’dir. Bu semboller genellikle güç kaynaklarında bulunur. Burada gerekli hesaplamalar yapılır. Örneğin bir devrenin kapasitesi 2 00 olabilir. Volt değeri 12 olabilir. Bu durumda volt ve watt değerleri belirlendiği için amper değeri de hesaplanabilir.

Amper Hesaplama Nedir?
Amper Hesaplama Nedir?

Formül Kullanma

Formül kullanılarak yapılması gereken tek şey basit bir bölme işlemidir. 2 00/12 = 200 amper değeri ortaya çıkar.

Amper hesaplarken kullanılan temel bir formül vardır. Bu formülle hesaplanması kolay olmasına rağmen, başka yöntemler de var. Teknolojiden yararlanarak, bu formüller gerekliliksiz olarak da hesaplanabilir. Birçok müzik aleti aynı zamanda bundan başka değerleri de hesaplar. Her ayrı yöntem gerçeği yansıtır. Doğru sonuçlar verir.

Akım tipinde kısaca DC, amper hesabı yapılırken güç tüketim değeri olan watt oranı ve güç kaynağı değeri olan volt bilinmelidir. Kalan iki yöntemde bu oranların bilinmesi ve buna göre hesaplanması gerekir, alternatif akım olarak adlandırılan ortak tek fazlı akımda amper hesaplama formülüne güç faktörünün değeri de eklenir. güç faktörü; Enerji akışındaki aktif ve görünen güç arasındaki oranı temsil eder. 0 ile 1 arasında bir değer alır.

Amper Yüksek Olursa

Saniyede akımın bir kısmından geçen yük miktarı olan yüksek amper, kullanılan elektronik aksamlara doğrudan zarar vermez.

Ancak amperin yüksek olması durumunda oluşabilecek durumlar şu şekildedir:

  • Teknolojik cihazların şarj edilmesi sürecinde amper değeri yüksek konvertör kullanılması hızlı şarja olanak sağlar.
  • Yüksek amper değerlerine sahip adaptörler uzun süreli kullanımlarda cihazın piline zarar verebilir.
  • Büyük piller için uygun hale getirilmiştir.

Bu nedenle normalden daha yüksek amperli bir pili arabada kullanmak mümkün değildir ve elektronik aksama zarar verebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu