Otomotiv

Yerli Otomobilin Teknik Özellikleri Nedir ?

27 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı tanıtımla kamuoyu ile paylaşılan yeri otomobil izleyicilerden tam not almış gözüküyor.

Şimdilik, Türkiye’nin Otomobilini Geliştirme Grubu (TOGG) adı ile anılan araba, özellikleri ve dış tasarımı anlamında kendine hayran bırakıyor. Araç Türkiye’de girişimine katılan 6 şirketin katkıları ile geliştirildi. Marka isminin ne olacağı henüz belli değil.

Yerli Otomobilin Dış Tasarımı

Aracın ön farları K350 ve K750 model farları andırıyor. Tamamen aynı olmasa da söz konusu tasarımdan ilham alındığı bellidir. Araca şık ve agresif bir görüntü kazandırılmış. Araçtaki şık tasarım, yan aynalarla devam ediyor. Yan aynalara yerleştirilen kameralar yeni nesil Audi, BMW ve Tesla gibi araçlarda kullanılan teknolojide de mevcut. Aracın özgün tasarımlarından birisi de aracın ön ızgarası. Izgara üzerinde bulunan 6 adet lale sembolü İstanbul’u temsil ediyor.

Aracın Şarj Sistemi

Günümüzde yaygınlaşan elektrikli araç teknolojisi yerli araçta da kendisini gösterecek. Yeni nesil üretim teknolojileri ile üretilen araç dünya devleri ile yarışmayı hedefliyor. Aracın zemininde bulunan batarya aracılığı ile hem önden hem de arkadan çekiş sağlayacak olan motor, enerjisini bu bataryadan alacak. Araç elektrikli teknoloji ile üretildiğinden beraberinde nerede şarj olacağı sorusunu akla getiriyor. Kurulacak olan şarj istasyonlarında aracın %80 batarya doluluk oranına çıkma süresi yarım saat gibi kısa bir zaman.

İç Tasarım

yerli otomobil

Aracın iç mekânında koltuğa oturur oturmaz ilk önce gözünüze dokunmatik bir ekran çarpıyor. Sürekli internet sayesinde alınan verileri ve multimedya özellikleri görebileceğiniz dokunmatik ekran araçtakilere büyük kolaylık ve lüks sağlıyor.

Aracın çok fonksiyonlu direksiyonu ve rahat koltukları sayesinde kendinizi uçak kokpitinde hissediyorsunuz. Kullanılan tüm malzemelerin kaliteli ve birinci sınıf üretim olduğu belli oluyor. Akıllı ev sahipleri bu akıllı araç ile senkronizasyon kurabilecekler. Araç sürekli internete bağlı olma özelliği taşıyor. Bu da aracın yeni nesil otonom sürüş sistemi teknolojisine sahip olduğunu gösteriyor. Dünyaca ünlü Apple, Google gibi şirketlerin geliştirmiş olduğu otonom sürüş teknolojisi ile uyumlu bir sistem mi geliştirilecek tam olarak bilinmiyor. Öğrenen bir makine gibi hareket edecek olan araç trafikte hareket halinde iken sürücünün yerine karar verebilecek. Aracın bagaj hacminin 500 litrenin üzerinde olacağı düşünülüyor

Motor Özellikleri Neler

Araç farklı motor seçenekleri ile görücüye çıktı. İki çeker arabanın 200 beygir, dört çekerin ise 400 BG bulunuyor. Ayrıca 400 BG aracın 4.8 sn/100 km gibi olağanüstü bir performansı var. 200 BG aracın ise 7.6 sn/100 km özelliği emsalleriyle yarışabilecek düzeyde.

 Araçtaki otonom sürüş sistemi aracılığı ile özellikle İstanbul gibi sıkışık trafiklerde aracın otomatik hareket etmesi sağlanacak ve sürücünün trafik stresi azaltılacak. Aracın akıllı sistemi sayesinde yol tutuşu da otomatik kontrol edilecek. Bu özellik sayesinde aracın yokuş ve inişlerde zorlanmaması sağlanacak.

Güvenlik Özellikleri Neler

TOGG

Güvenlik kapsamında aracın otomatik frenleme sistemi hemen ön plana çıkıyor. Acil durumlarda sürücünün müdahalesi olmadan fren yapılıp aracın durması sağlanıyor. Aracın standart modellerinde 7 adet, opsiyonel modellerinde ise 9 adet hava yastığı bulunuyor. Emsallerine nazaran güvenlik ekipmanlarından taviz verilmediği gözüküyor. 

Şerit takip sistemi ile güvenli bir sürüş teknoloji hâkim. Ayrıca aracın neredeyse her bölgesinde kurulu olan kamera ve sensör sistemleri sebebiyle güvenlikte nirvanaya çıkılmış durumda.

Aracın Üretim Yeri

2018’de TOGG yönetimine CEO olarak Mehmet Gürcan KARAKAŞ atanmıştır. İlk etapta aracın Gebze’de seri üretiminin yapılacağı bilgisi basına sızmış olsa da yerli üretiminin Bursa’da yapılacağı Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu