Otomotiv

Elektrikli Otomobiller Nasıl Çalışır?

Çağımızın en yeni teknolojisi olarak üretilen ve hızla kullanımı yayılan elektrikli otomobiller nasıl çalışır? Pek çok kişi satın almayı düşündüğü bu araçlar için bu sorunun yanıtını arıyor.

Elektrikli otomobiller, hareket etme gücünü elektik üreten motorları sayesinde sağlar. Aracın akülerinde depolanan enerjisi elektrik motorunu besler ve bu aküler çeşitli şekillerde şarj edilir. Söz konusu bu elektrikli araçların kullanılmasıyla karbon emisyonlarının dünya çapında %30’a kadar azaltılması bekleniyor.

Çevresel koşullar, ulaşımı daha çevre dostu hale getirmek için elektrikli araçların kullanımının dünya genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini göstermektedir. Bu durumda elektrikli arabalar ile benzinli ya da dizel arabalar arasındaki farklar da merak ediliyor.

Elektrikli Otomobiller Nasıl Çalışır?
Elektrikli Otomobiller Nasıl Çalışır?

Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçların çalışma prensibi, lineer akımı alternatif akıma çevirerek kinetik enerji elde etmeye dayanmaktadır. Bu da içten yanmalı araçlara göre daha az parça ile basit bir çalışma mekanizması anlamına geliyor. Elektrikli bir araca gaz pedalına basıldığında, üç bileşen devreye girer.

Elektrikli araçların çalışma sistemini mümkün kılan bileşenler şunlardır;

  • Etkili ve güçlü bir pil sistemi
  • Araç kontrol ünitesi
  • Elektrik akımı ile çalışabilen motor özelliği

Bu üç farklı bileşenin bir araya getirilmesi ile yeni nesil teknoloji ürünleri olan araçlar üretiliyor ve hareket kabiliyeti kazandırılıyor.

Burada söz konusu olan ve enerji depolamaktan sorumlu piller, şarj edilebilir lityum iyon pillerden meydana geliyor. Doğru akım şeklinde depolanan bu enerji motora aktarıldığında kontrol ünitesi adı verilen bir kısımdan geçer. Elektrikli arabaların beyni olarak da bilinen bu bileşen, motorun kinetik enerji üretebilmesi için doğru akımı alternatif akıma dönüştürür. Kontrol ünitesi ayrıca gaz pedalının kullanımına bağlı olarak motorun ihtiyaç duyduğu güç miktarının belirlenmesine de yardımcı olur.

Neden Elektrikli Araba?

Bugün dünya çapında birçok otomobil üreticisi, kaynaklarının önemli bir bölümünü elektrikli araç üretimine harcıyor. Ayrıca dünya çapında faaliyet gösteren çeşitli teknoloji şirketleri de elektrikli araçların pil kaynağı için büyük araştırmalar yapıyor. Geleceğin teknolojisi ve temiz enerjisi olarak adlandırılan elektrikli araçları kullanmanın birçok nedeni var. Öncelikle çevrenin korunması ve doğal kaynakların tüketilmemesi adına son derece faydalı. Çevre kirliliğinin önüne geçmenin en etkili yollarından biri olarak elektrikli arabalar kullanılıyor. Bir diğer önemli faktör ise benzinli ve dizel araçların yakıt masrafları olmaktadır, bunlara göre elektrikli araçların enerji tüketimi çok daha ucuza gelmektedir.

Elektrikli Araçların Avantajları Nelerdir?

Yakıt verimliliği ve düşük emisyon değerleri gibi birçok avantaja sahip olan elektrikli araçların sağladığı faydalar da saymakla bitmiyor.

Elektrikle çalışan araçların faydaları şunlardır;

  • Fosil yakıt kullanmadığı ve egzoz sistemi olmadığı için daha çevreci bir kullanım sunar.
  • Elektriği daha yüksek oranda kinetik enerjiye dönüştürdüğü için içten yanmalı motorlara göre daha verimli çalışır.
  • Mekanik yakıtlardan kaynaklanan yağ ve bakım maliyetleri gibi ek maliyetleri ortadan kaldırır.
  • Daha sakin ve akıcı bir motora sahip olduğu için keyifli bir sürüş deneyimi vadediyor.
  • Tüm hız aralıklarında verimli sürüş yapabilen motoru sayesinde ani hızlanma ile konforlu bir sürüş sunar.

Tüm bu özelikleri nedeni ile çok daha ekonomik ve kullanım kolaylığı sağlayan elektrikli araçlar günümüzün en önemli değerleri arasında yer alıyor.

Elektrikli Arabaların Dezavantajları Var Mı?

Elektrikli araçların sağladığı pek çok avantajının yanında dezavantajlarının olup olmadığı da merak ediliyor. Günümüzde elektrikli araçların en büyük dezavantajı olarak toplam şarj sürelerinin uzun bir süreye ihtiyacının olmasıdır. En az iki saat dolum süresi gerektiren elektrikli araçların şarj süreleri zaman zaman can sıkıcı olabiliyor. Ayrıca tam dolumu sağlanan şarj ünitesi ile gidilebilecek azami mesafenin artırılması için de dünya üzerinde ciddi çalışmalar yapılıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu