Yaşam

Doğum Ücreti, Süt Parası Nasıl Alınır?

Doğum Ücreti, Süt Parası; ülkemizde 2015 yılından sonra verilmeye başlanan nakdi bir yardımdır. Doğum ve süt parası, çalışan ve sigorta girişi olan, doğum yapan bütün annelere verilir. 

Ülkemizde kadınlara verilen haklar ve yardımlar çeşitlidir. Bu yardımda kadına yönelik ve kadını tamamen kazanmaya yönelik ve ayakları üzerinde durmasını sağlamak ve doğumdan sonraki hem kişisel ihtiyaçlarını hem de bebeğin olabilecek ihtiyaçlarını karşılamak içindir. 

Doğum Ücreti ve süt parası yardımı ülkemizde kadını sosyal hayata ve çalışma hayatına geçirme, çalışma hayatında kadınların daha aktif olmasını sağlama, genç anne olan kadına kolaylık sunmak ve istihdamda kadın sayısını artırmak için ve bu alanlarda yapılan, gelecek temin eden projeler içinde yer alır.  Her yardımda olduğu gibi bu yardımı almak belli şartları vardır. Bu şartlar şöyledir;

Doğum ve Süt Parası Yardımı Almak için Gerekli Olan Şartlar 

  • Bu yardımı almak için ilk ve en önemli şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Ülkemiz vatandaşı olan her kadın doğumdan sonra yararlanır. 
  • Bu yardım için önem arz eden bir diğer şart ise mutlaka SGK kaydında 4A veya 4B olarak yer alan kodlarda ya kadının ya da eşinin kayıtlı olması, yani sigortalı çalışan veya bağkur çalışan olması gerekir. 
  • Emekli olan anneye bu yardım verilmez. Kendisi ya da eşinin aktif çalışan olması gerek. 
  • Bu yardımı almak için 2015 yılı baz alınır. Bu yıldan sonra doğum yapanlara verilir. Bu yıldan sonra doğrulan her çocuk için ayrı ayrı ücret alınır. 
  • Bu yardımı almak için annenin mutlaka sağ doğum yapması gerek. Yani ölü doğan ya da doğduktan sonra ölen çocukların annesine verilmez. Bebeğin hayatta olması gerek. 
  • Doğum ve Süt parası yardımından yararlanmak için çocuğunuz 5 yaşını doldurmamış olması gerekir. 
  • Doğum ve Süt parası yardımından faydalanabilmek için doğan çocuğun nüfus kaydının alınması yani kimliğinin  çıkartılmış olması lazım. 
  • Bu ödenek sadece anneler adına, anneler için çıkan bir ödenektir. Eşleri yani babalara yardım çıkmaz ve çıkan parayı da gidip çekemezler, doğum yapan anne kendisi gidip parasını çekmelidir 
  • Doğum ve Süt parası her doğumda sadece bir kere verilir yani ay içinde bölünerek verilmez ve sürekliliği yoktur. Tek sefere mahsustur.

Doğum ve Süt Parası Yardımı için Başvuru Nereye Yapılır? 

süt parası

Doğum ve Süt parası yardımına başvurmak için doğum yapan anne ya da eşi kayıtlı olduğu yerde ki ilin yada ilçede olabilir, burada ki Sosyal Güvenlik Kurumlarına giderek şahsen başvuru yapması gerekir. 

Başvuru sırasında kadının hastanede doğum yaptığına ait doğum belgesinin olması gerekir ve ayrıca hastane tarafından verilen başka evraklar varsa onlarda götürülür. Bunun yanı sıra annenin ve bebeğin kimliğininde başvuru sırasında olması gerekir. 

Doğum ve Süt parası yardımına Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapıldıktan sonra başvurunuz 15 gün içinde sonuçlanır ve size bilgilendirme mesajı gelir ya da gidip direk çekebilirsiniz. 

Doğum Ücreti, Süt Parası Yardımının Onaylanıp Kabul olma Süreci

Doğum ve süt parası yardımı için doğumun gerçekleşmesi gerekir. Doğum gerçekleştikten sonra hastane tarafından ve başvuru sonucunda sisteme düşer. Bu başvuru sisteme düştükten sonra annenin emzirme parasından yararlanmasına karar verilir. 

Doğum ve Süt parası Hangi Bankalara Yatırılır? 

Sosyal Güvenlik Kurumlarına yapılan başvurudan sonra olumlu karar çıkarsa, Sosyal Güvenlik Kurumunun anlaşmalı olduğu bankalar vardır eğer buralarda anne adına bir hesap varsa onun adına ve hesabına ücret yatırılır. Hesabı yoksa annenin adına ve tc kimlik numarasına PTT hesaplarına yatırılır. PTT’ye para yatırılıp yatırılmadığı e devlet sistemi üzerinden takip edilebilir. Kişi şahsen gidip PTT’ den çekebilir. 

Doğum Ücreti, Süt Parası  Ne Zaman Yatırılır ve Miktarı Ne Kadar? 

Doğum ve süt parasının ücretinin ödemesi her ayın sadece 8-14 günleri arasında yapılır. Bu günleri kaçırırsanız beklemeniz gerekir. Doğum yapılan ayın günleri bu tarihlere   denk geliyorsa 15 gün bekleyip diğer ay ücret alırsınız. Güncel olan ücret 180 liradır. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu