Yaşam

Pandemi Aşı Geliştirme Süreci

Pandemi halinde akla ilk gelen soru aşı bulundu mu olsa da; aşı geliştirmek pek çok parametreyi hesaplamayı gerektiren detaylı bir süreçtir.

Pandemi Aşı Geliştirme Aşamaları

Hastalık ortaya çıktığı zaman ilk aşama tedavi edilmesidir. Bunun için de ilaç bulunması şarttır. Ancak hastalıktan tamamen kurtulmak isteniyorsa aşı bulmak şarttır. Çünkü bir hastalığın tedavisi olsa da hastalığın atlatıldığı zorlu süreç yaşanacak ve risk devam edecektir. Ancak aşısı bulunan hastalıklara kimse yakalanmadan önlemek mümkün olacaktır.

Hastalıklara karşı bağışıklık sağlayan aşılar sayesinde vücut bu hastalığa neden olan mikroorganizmayı tanır ve savaşır. Hatta uzun vadede bu hastalık toplumdan silinecektir. İşte hayati öneme sahip olan aşının geliştirme süreci oldukça zorlu ve detaylıdır.

Pandemi Sürecinde Araştırma ve Keşif

Aşı aşamaları 4 ana başlıktan oluşur. İlk aşama temel araştırma ve keşif aşamasıdır. Bilim insanları hastalığa yol açan virüs veya bakteri gibi mikroorganizmaları yakından tanımak için çalışmalar yapar. Hastalığın bulaşma kanalları tespit edilir. Elde edilen tüm bu veriler çalışmalara ışık tutacak en önemli verilerdir. Bu çalışmalar sonucunda hastalığa karşı bağışıklık üretici madde bulunmaya çalışılır. Genellikle 2-4 yıl arasında süren bir araştırma sürecidir.

Aşı İle Hayvanlar Üzerinde Deney

Aşının aşamalarında ikincisi ise klinik öncesi aşamadır. Yani ilk aşamada elde edilen formüller hayvanlar üzerinde denenecektir. Aşının laboratuar ortamından çıkıp yaşayan bir ortama girdikten sonra verdiği tepkiler ölçülür. Bu aşama 1-2 yıl kadar sürer ve aşının uzun vadedeki etkileri gözlemlenir.

İnsanlar Üzerinde Deney

Pandemi Üçüncü aşama ise klinik denemelerdir. Hayvanlar üzerinde olumlu sonuçlar alınan formüller artık insanlar üzerinde denenecektir. Gerekli yasal süreç işledikten sonra insan deneyleri başlar aşama aşama yavaşça işler. Herhangi bir olumsuzlukta süreç durdurulur.

Pandemi Sürecinde Pazarlama

Aşının başarılı olması ile nihai aşama pazarlamadır. Artık kullanıma hazır olan aşının lisans ve patentleri alınır ve piyasaya sürülebilir. İşte bu aşamaya gelinmesi 5-15 yıl arasında değişir. Ancak küresel bir salgına neden olan durumlarda aşı geliştirme sürecinin her aşaması hızlandırılacaktır. Dünya üzerinde büyük kayıplara neden olan korona aşı bulunması için süreç desteklenecek ve olağandan çok daha hızlı işlemesi sağlanacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu